Planck Ekstragalaktisten Radiolähteiden Työryhmä (Working Group 6)

Planck-logo


In English



Planck-satelliittiin liittyvät käytännön työt tehdään kahdeksassa eri työryhmässä. Työryhmien tarkoitus on sekä varmistaa, että kaikki olennainen työ tulee tehtyä ja aikataulun mukaan, että seurata kunkin tutkijaryhmän ja tutkijan projektille omistamaa työmäärää ja -aikaa. Jälkimmäisen perusteella Planck Science Team tulee palkitsemaan ahkerimmat tutkijat Planck Scientist -statuksella. Anne Lähteenmäki Metsähovista nimitettiin Planck Scientistiksi 2005.

Metsähovin ja Tuorlan tutkijoiden työ tapahtuu Ekstragalaktisten radiolähteiden työryhmässä (työryhmä numero 6). Se on edelleen jaettu viiteen alaryhmään, jotka ovat:

6.1 Quick Detection System (QDS)

Työryhmä suunnittelee ja tekee ohjelmiston, joka poimii Planck-satelliitin datavirrasta mielenkiintoiset kohteet parin viikon sisällä havainnon tekemisestä. Satelliitin ensisijainen tehtävä on mitata kosmisen mikroaaltotaustasäteilyn kartta ja tämä työ valmistuu vasta noin kaksi vuotta havaintojen aloittamisen jälkeen. Ekstragalaktisista radiolähteistä koottava niin kutsuttu Early Release Compact Source Catalog (ERCSC) valmistuu myös vasta noin yhdeksän kuukauden kuluttua laukaisusta. Niinpä nopeasti vaihtelevien aktiivisten galaksien havaitseminen QDS-ohjelmistolla mahdollisimman pian on erittäin tärkeää. Tyypillisen aktiivisen galaksin radiosäteilyvuo kun vaihtelee muutamasta päivästä muutamaan viikkoon!

Ohjelmisto tunnistaa datavirrasta tietyillä kriteereillä määritellyt, esimerkiksi tietyn vuorajan yläpuolella olevat, kohteet. Niin on mahdollista havaita sellaisia kohteita, jotka ovat epätavallisen kirkkaita tai vaihtelevia. Kun tämä tieto saadaan parin viikon sisällä havainnoista, ehditään järjestää seurantahavaintoja muilla laitteilla, vaikkapa röntgen- tai gammasatelliiteilla tai maanpäällisillä teleskoopeilla.

Tekemämme aktiivisten galaksien havainnot (katso työryhmä 6.2) ovat myös tärkeässä asemassa. Niistä tehtävien tilastollisten tutkimusten perusteella määritellään ne kriteerit, joilla QDS valitsee mielenkiintoiset ja jatkohavaintoihin kelpavat kohteet!
  • Lue lisää:

6.2 Extragalactic Sources: Ancillary Catalog, Pre-launch Surveys and Follow-up Observationsa

Työryhmä kokoaa ekstragalaktisten radiolähteiden kattavan luettelon, joka sisältää kaikkien lähteiden paikat, säteilyvuot, polarisaation ja niin edelleen. Näiden tietäminen on edellytys kosmisen taustasäteilyn karttojen laatimiselle -on tärkeää tietää millaisia lähteitä etualalla piilee ja kuinka ne käyttäytyvät. Luettelo kootaan sekä jo olemassaolevien toisten luetteloiden perusteella että uusien havaintojen perusteella. Havaintoja tehdään parhaillaan niin tietyistä kohderyhmistä (esimerkiksi BL Lac- ja GPS-lähteistä) kuin taivaan kartoituksia joissa havaitaan kaikki tietyllä alueella olevat lähteet. Ryhmä suunnittelee myös Planckin havaitsemien radiolähteiden seurantahavaintoja sekä maanpäällisillä laitteilla että muilla satelliiteilla.

Työryhmän havaintoja tehdään Metsähovin ja Tuorlan laitteilla, myös kansainvälisten yhteistyökumppaniemme kanssa.
  • Lue lisää:

6.3 Modelling, Analysis, and Statistical Tools for the Extraction of Astrophysical Data

Työryhmä kehittää menetelmiä Planckin tuottaman datan käsittelyyn. Ensin pitää määritellä millaisista lähteistä ja ilmiöistä ollaan kiinnostuneita. Sen jälkeen selvitetään millaisia menetelmiä tarvitaan, jotta haluttu tieto saadaan ulos Planckin havaitsemasta datasta. Lopuksi tarvitaan vielä työkalut tämän tiedon käsittelyyn, eli sopivia tilastollisia menetelmia ja niin edelleen.

Metsähovin ja Tuorlan tiimi on mukana pohtimassa vaihtelevien lähteiden käsittelyyn tarvittavia menetelmiä.

6.4 Follow-up with Herschel

Työryhmän tarkoitus on suunnitella ja toteuttaa Planckin havaitsemien mielenkiintoisten ekstragalaktisten lähteiden seurantahavaintoja Hershcel-satelliitilla, joka toimii infrapuna-alueella. Herschel laukaistaan yhdessä Planckin kanssa. Tiimimme on mukana tämänkin työryhmän toimissa suunnittelemassa vaihtelevien lähteiden havaintoja, yhteistyössä työryhmän 6.1 kanssa. Ensimmäiset, alustavat havaintoaikahakemukset on lähetetty Planck Science Teamin arvosteltavaksi keväällä 2006.

6.5 Simulations of Compact Source Fields and Cosmic Backgrounds

Työryhmä suunnittelee ja tekee ekstragalaktisten, kirkkaiden radiolähteiden sekä heikkojen lähteiden aiheuttaman taustasäteilyn simulaatioita radio- ja millimetrialueella. Simulaatioilla voidaan testata satelliitin ja sen datankäsittelysysteemin toimintaa jo ennen laukaisua ja oikeaa datankeruuta. Metsähovin ja Tuorlan tiimi on mukana tekemässä vaihtelevien lähteiden simulaatioita, yhteistyössä työryhmän 6.1 kanssa.

Takaisin pääsivulle