Quick Detection System (QDS)

In English

Quick Detection System (QDS) -ohjelmisto tunnistaa muuttuvat pistelähteet Planckin datavirrasta hyvin lyhyessä ajassa havainnon jälkeen. Haluamme saada tiedon mielenkiintoisista lähteistä noin viikko sen jälkeen, kun satelliitin data on lähetetty maahan. QDS käyttää dataa kaikista LFI-vastaanottimista.

QDS:n apuna on ennen satelliitin laukaisua koottu ekstragalaktisten radiolähteiden luettelo. Tätä luetteloa päivitetään myös QDS:n tuottamilla havainnoilla. Näin saadaan mahdollisimman kattava luettelo, jonka eri aikoina mitattuja tuloksia voidaan vertailla keskenään. Ohjelman operaattori tarkistaa kaikki sen tuottamat havainnot päivittäin, ja kiinnostavista lähetetään tieto yhteistyökumppaneille jatkohavaintojen tekemistä varten.

Kuva: kaavio
          QDS:n paikasta QDS:n paikka Planckin datankäsittelyputkessa

Ohjelmiston toiminta

QDS on C++-kielellä toteutettu ohjelma johon on integroitu kaikki tarvittava toiminnallisuus. Se on toteutettu pääasiassa Planckia varten mutta sitä voidaan käyttää myös muulle datalle tietyin edellytyksin. Ohjelman toimintaa ohjataan pääasiassa sen konfiguraatiotiedoston avulla, jossa on määritelty kaikki sen tarvitsemat parametrit.

QDS:lle määritellään käsiteltävät datarenkaat ja vastaanotinryhmät. Jokaisen vastaanotinryhmän data käsitellään erikseen rengas kerrallaan, ja lopuksi kaikki tulokset yhdistetään. Seuraavassa kuvassa on esitetty QDS:n toiminta yhden renkaan osalta.

Kuva: kaavio
          QDS:n datankäsittelyputkesta QDS:n datankäsittelyputki

Ensimmäinen askel renkaan käsittelyssä on sen normalisointi. Planck kuvaa samaa taivasympyrää 60 kierrosta ja muuttaa sen jälkeen pyörimisakselinsa suuntaa. Normalisoinnissa nämä 60 rengasta keskiarvoistetaan yhdeksi kohinavaimennetuksi renkaaksi, jonka alkukohta ja suunta ovat hyvin määritellyt. Samalla näytteiden suure muunnetaan antennilämpötilasta (T [K]) vuontiheydeksi (S [Jy]).

Kuva:
          renkaiden normalisointiperiaatteet Renkaiden normalisointiperiaatteet. Normalisoitu rengas alkaa ekliptisestä pohjoisesta ja kiertää suuntausvektorin myötäpäivään.

Normalisoitu rengas on suoraviivaista keskiarvoistaa muiden normalisoitujen renkaiden kanssa. Samalla taivasympyrällä olevat vastaanottimet joilla on samat ominaisuudet muodostavat yhden vastaanotinryhmän, jonka data saadaan keskiarvoistamalla jäsenvastaanottimien renkaat yhteen. Tämän lisäksi voidaan kohinaa yrittää vaimentaa vielä lisää keskiarvoistamalla peräkkäisiä renkaita yhteen.

Seuraavaksi on vuorossa itse pistelähteiden etsintä. Renkaat suodatetaan meksikolaishattusuodattimella, jonka parametrit on säädetty siten että se korostaa signaalissa olevia pistelähteitä. Suodatuksen jälkeen määritetään renkaan kohinataso σ (RMS-kohina) ja data kynnysarvoistetaan pistelähteiden löytämiseksi. Kynnysarvo on yleensä kohinatason moninkerta, mutta se voidaan antaa myös suoraan vuontiheytenä. Seuraavat kuvat havainnollistavat meksikolaishattusuodattimen vaikutusta signaaliin.

Kuva:
          esimerkkirengas Kuva: suodatettu
          esimerkkirengas Esimerkkirengas jossa 5 Jy pistelähde kohdassa n = 600 ennen ja jälkeen suodatuksen. Huomaa erityisesti taustan suuret rakenteet kohdissa n ≈ 150 ja n ≈ 1150 sekä näiden aiheuttamat väärät havainnot. Kynnysarvo 4σ ≈ 0,85 Jy on merkitty suodatettuun renkaaseen katkoviivalla.

Koska pistelähde näkyy yleensä useassa renkaassa, pitää kaikkien renkaiden tulokset yhdistää duplikaattien estämiseksi ja oikeiden paikka- ja kirkkaustietojen määrittelemiseksi. Tarpeeksi lähellä olevan havaintopisteet yhdistetään yhdeksi havainnoksi, jonka vuo ja paikka määrittyy sen kirkkaimman pisteen perusteella. Lopuksi määritetään mitä QDS:n lähdetietokannassa olevaa lähdettä havainnot vastaavat ja ne tallennetaan tämän lähteen havaintohistoriaan. Hälytyskriteerit täyttävistä havainnoista tehdään hälytys operaattorille.

Hälytyskriteerit

QDS:n tarkoitus ei ole poimia jokaista tietyn kynnysarvon ylittämää pistelähdettä, vaan valikoida vain ne tarpeeksi kiinnostavat lähteet joista kannattaa tehdä jatkohavaintoja. Tätä varten ohjelmalla on neljä alla kuvattua kriteeriä, joista yhdenkin täyttyminen aiheuttaa hälytyksen kyseisestä lähteestä.

Ohjelman testaus ja jatkosuunnitelmat

Samalla kun ohjelmaa on toteutettu sitä on testattu Planckin simulaattorin tuottamalla datalla jotta sen toimivuus on voitu varmistaa. Laajempaa testausta suuremmalla datamäärällä pitää vielä tehdä, jotta voidaan määrittää optimaaliset arvot ohjelman konfiguraatioparametreille.

Ohjelmaan mahdollisesti tulevaisuudessa lisättäviä ominaisuuksia ovat mm. tuki sovitetulle suodattimelle (matched filter), maksikolaishattusuodattimen optimaalileveyden automaattinen määrittäminen sekä useamman kynnysarvon käyttö renkaassa riippuen näytteen galaktisista koordinaateista.

2006-07-14   Juha Aatrokoski   <jha@kurp.tkk.fi>