Auringonpimennys radioteleskoopilla

[Englanniksi / In English]

Pimennys on päättynyt

Tiistaina 25. lokakuuta 2022 Suomessa ja Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatoriossa Kirkkonummella seuratiin osittaista auringonpimennystä.

Auringonpimennys alkoi tiistaina 25.10.2022 klo 12:11 ja päättyi 14:31 (ajat on laskettu Metsähoville ja pätevät Kirkkonummella / läntisellä Uudellamaalla).

Syvimmillään pimennys oli klo 13:21, jolloin 63 % näkyvästä auringosta oli peitossa.

Lue lisää täältä ja Ursan pimennyssivulla.

14-metrinen radioteleskooppi

Radio map at 37 GHz.

Ohessa näet syvimmän pimennyksen ajalta aurinkokartan 14-metrisellä radioteleskoopilla (taajuus: 37 GHz).

Metsähovin suurin ja pää-radioteleskooppi sijaitsee suojakuvun alla.

Vanhat aurinkokartat pimennyksen ajalta löydät täältä, ja kaikki vanhat aurinkokartat täältä.

Kaiken Metsähovin radio-observatorion aurinkodatan sisältämään datasettiin pääsee tutustumaan Opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoamassa fairdata.fi-palvelussa.

Pimennys alusta loppuun

Video pimennyksen kulusta on koostettu 14-m teleskoopin koostamista kuvista. Suuret vaihtelut kuvien välillä johtuvat sadepilvistä.

Muut laitteet

5.5-metrinen teleskooppi "MCA-1"

Pienemmän radioteleskoopin 7 GHz:n taajuudella näkemä pimennys.

5.5-metrinen "MCA-1" on paljon isoa teleskooppia pienempi ja toimii matalammilla taajuuksilla, joten sen erotuskyky on myös paljon matalampi. Kuvia pitää jälkikäteen, jotta pimennys tulee kunnolla näkyviin.

MCA:lla ei ole kupua suojanaan, joten sitä ei voi kääntää Aurinkoa kohti kuin pilvisellä säällä tai lyhyen aikaa ennen kuin lämpösäteily alkaa haitata toimintoja.

Kuvat pimennyksen ajalta löytyvät täältä.


1.8-metrinen teleskooppi "SunAnt"

Pienin radioteleskooppi, SunAnt, mittaa jatkuvasti Auringon kokonaiskirkkautta 11.2 GHz:n taajuudella.

SunAntin erotuskyky ei riitä kuvantamiseen, vaan sen tehtävä on monitoroida kirkkautta auringonnoususta -laskuun ja huomata auringonpurkauksia, jotta muutkin laitteet voidaan suunnata Aurinkoon.

Kirkkaus-kuvaajassa näkyy, miten aurinko nousee n. klo. 5 UT-aikaa (klo 8 Suomen aikaa), ja pimennys alkaa näkyä 8:30 UT. Sateesta johtuen tasossa näkyy siellä täällä häiriötä ja kuoppia, mutta pimennys erottuu silti selvästi.

"Kulissien takana"

Radioteleskooppi ei ota kuvia kuten "normaali" teleskooppi tai kaukoputki, vaan se mittaa kirkkauden yhdessä pisteessä kerrallaan. Teleskoopin kohdistus on hyvin tarkkaa, ja sillä voidaan "skannata" auringon kiekon yli ja mitata kirkkaus sadoissa eri pisteissä; lopulta tietokone muodostaa näistä pistemittauksista kuvan.

Oheisessa kuvassa (klikkaa suuremmaksi) jokainen vihreä piste on yksi mittauspiste. Oikealla näkyvä keltainen "puolikuu" on Aurinko, jota sininen pyöreä Kuu peittää.

Radioteleskoopit

"Pääteleskooppi", 14 m MCA-1, 5.5 m SunAnt, 1.8 m
Metsähovin pää-radioteleskooppi sijaitsee suojakuvun alla. Sillä tehdään 37 GHz:in taajuudella aurinkokarttoja joka päivä. "MCA-1" -radioteleskooppi on pienempi ja toimii matalammilla taajuuksilla kuin isompi teleskooppi, joten sen erotuskyky myös matalampi. 1.8-metrisen "SunAnt"-radioteleskoopin erotuskyky ei riitä kuvantamiseen; se mittaa jatkuvasti Auringon kokonaiskirkkautta 11.2 GHz taajuudella.

Aurinko näkyvän valon aallonpituuksilla

Tältä näytti Metsähovissa näkyvän valon aallonpituuksilla...

Lisätietoa

Yhteydenotot

Lisätietoja radio-auringonpimennyksestä Metsähovissa antaa:

Metsähovin radio-observatorio
Juha Kallunki
puhelin 029 442 4852
email juha.kallunki@aalto.fi

Kuvien käyttö / copyright

Kuvat ovat vapaasti käytettävissä, kunhan lähde Metsähovin radio-observatorio (engl. Metsähovi Radio Observatory) mainitaan. (CC BY 4.0)

Sivuun viittaaminen / Julkaisijan tiedot