Radiolähteiden yleispiirteet

Planck-logo

In English



Planck-satelliitti havaitsee koko taivaan korkeilla radiotaajuuksilla (millimetrialueella aallonpituuksina ilmaistuna). Näin saamme luettelon kaikista mahdollisista radiolähteistä joita taivaalta voi löytyä! Tämä on tärkeää, koska tähän mennessä vastaavia koko taivaan kartoituksia on tehty vain paljon matalammilla taajuuksilla. Planckin tekemien koko taivaan radiolähteiden havaintojen avulla voidaan tutkia sekä kohteiden yleisiä ominaisuuksia etta tiettyjen valikoitujen kohdetyyppien käyttäytymistä. Tämä projekti keskittyy radiolähteiden havaintojen käsittelyyn sekä tulosten yleiseen käyttöön. Muut radiolähteisiin liittyvät projektit hyödyntävät suoraan tämän perustyön tuloksia.

Jokaiselle havaitulle radiolähteelle tullaan mittaamaan spektri, polarisaatio ja muuttuvuus käyttäen Planckin eri taajuuksilla tekemiä havaintoja sekä valmisteluvaiheessa tehtyjä havaintoja. Jokaiselle kohteelle pitää myös mitata tarkka paikka ja punasiirtymä. Kohteet luokitellaan ominaisuuksiensa mukaan, eli ovatko ne kvasaareja (korkean vai matalan polarisaation, BL Lac tai GPS -kohteita jne), radiogalakseja vai jotakin muuta. On myös mahdollista, että löytyy aivan uudenlaisia, jännittäviä kohteita! Tämän jälkeen on helppo tutkia kohteiden tilastollisia ominaisuuksia, spektrejä, polarisaatiota, muuttuvuutta, kirkkautta ja punasiirtymiä.
Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.
Kvasaarin 3C 279 spektri radiotaajuuksilta
                      gammataajuuksille
Kuva: D.L. Bertsch (NASA/GSFC)


Satelliittihavaintoja varten on tehtävä paljon valmistelevaa esityötä. Suunnitteilla on lähdeluetteloiden kokoamista varten tehtäviä havaintoja observatorioissa ympäri maailman sekä myös muilla satelliiteilla. Metsähovi käyttää sekä omaa teleskooppiaan että osallistuu muilla laitteilla tehtäviin havaintoihin. Havaintojen käsittelyä varten pitää myös kehittää menetelmiä, joilla pistelähteet voidaan erottaa ja kuinka niiden muuttuvuutta ja eri tyyppejä voidaan suoraviivaisesti kuvata. Kaikki tämä työ auttaa myös kosmologeja siivoamaan mikroaaltotaustan karttoja ja saamaan tarkempia tuloksia!




Takaisin pääsivulle