Huomisen tekniikkaa tänään

Planck-logo

In English



Planck-satelliitti Kosmisen mikroaaltotaustan tarkat havainnot edellyttävät, että laitteet on suunniteltu huolellisesti. Planck-satelliitilla ja sen havaintolaitteistolla onkin varsin tiukat vaatimukset, ja esimerkiksi sen vastaanottimissa käytetään uusinta ja hienointa tekniikkaa. Ensinnäkin satelliitin pitää havaita koko taivas, tavoitteena on havaita vahintään 90 prosenttia siitä. Toiseksi, sen suuntaustarkkuuden pitää olla tarpeeksi hyvä erottamaan mikroaaltotaustan lämpötilaerot. Kolmanneksi, laitteiston, kuten vastaanottimien, itsensä aiheuttamien häiriöiden pitää olla pieniä, jotta ne eivät häiritse mittauksia.

Planck-satelliitti toimii taajuusalueella 30 - 857 GHz. Taajuusalueen pitää olla laaja, jotta etualan häiriölähteiden vaikutus saadaan poistettua mahdollisimman tehokkaasti. Tämä kuitenkin merkitsee sitä, että vastaanottimien pitää rakentaa kahta eri tekniikka käyttäen. Alemmilla taajuuksilla ne ovat "tavallisia" radiovastaanottimia ja korkeammilla taajuuksilla bolometrejä . Tavoitteena on hyvä herkkyys, jotta mikroaaltotaustan pienetkin epäsäännöllisyydet saadaan mitattua. Planck tulee olemaan hurjan paljon herkempi kuin COBE, ja vähintään kymmenen kertaa herkempi kuin WMAP.

Teleskooppi

Planckin teleskooppi Planck-satelliitin reflektoriteleskoopin pääpeili on halkaisijaltaan 1.5 metriä. Apupeilin halkaisija on noin 0.8 metriä ja se on sijoitettu sivuun pääpeilin akselista. Teleskooppia ympäröi säteilysuojus (näkyy ylemmässä kuvassa), jonka tarkoitus on estää hajasäteilyä häiritsemästä mittauksia ja auttaa laitteistoa pysymään viileänä. Hajasäteilyä tulee sekä Auringosta että planeetoista, ja myös satelliitista itsestään.


Vastaanottimet LFI ja HFI

LFI- ja
                HFI-vastaanotinryhmät Alemman taajuuden vastaanottimet (Low Frequency Instrument eli LFI) toimivat taajuuksilla 30, 44 ja 70 GHz. Kullakin taajuudella on useampi vastaanotin (4, 6 ja 12 kappaletta). Korkeamman taajuuden vastaanottimet (High Frequency Instrument HFI) puolestaan toimivat taajuuksilla 100, 143, 217, 353, 545, 857 GHz. Eri taajuuksilla on vastaanottimia 4, 12, 12, 6, 6 ja 6 kappaletta. HFI-laitteisto sijoitetaan LFIn sisälle.


70 GHz:n vastaanottimet rakennetaan Suomessa (Millilab, Ylinen Electronics Co., Metsähovi). Nämä integroiduilla millimetrialueen piireillä toteutettavat vastaanottimet ovat vain tulitikkurasian kokoisia. Kosmisen mikroaaltotausta lähettämä heikon heikko säteily pitää vahvistaa, jotta sitä voidaan tutkia. Vahvistuksen pitää olla miljoonakertainen! Koska taustasäteily on hyvin kylmää (3 Kelviniä eli -270 Celsius-astetta), pitää myös vastaanottimien olla jäähdytettyjä jotta vaadittava herkkyys saavutettaisiin.

Rata

Planck ja Herschel Ariane 5
                -kantoraketissa Satelliitti laukaistaan Ariane 5 -kantoraketilla yhdessa Herschel- satelliitin kanssa. Planck asetetaan elliptiselle kiertoradalle Maa-Aurinko-systeemin Lagrangen pisteen (L2) ympäri. Tämä piste sijaitsee noin 1.5 miljoonan kilometrin päässä Maasta, pois päin Auringosta. Teleskooppi saadaan näin sopivasti sijoitettua osoittamaan kohti avaruutta, jolloin edessä ei ole havaintoja haittaavia esteitä, hajasäteilyn määrä on mahdollisimman pieni ja lämpötalous tasainen.

Planckin rata Satelliitti pyörii ympäri, jolloin 70 asteen kulmassa satelliittiin nähden oleva teleskooppi havaitsee siivun taivasta. Joka päivä satelliitin asentoa muutetaan hieman, ja noin puolen vuoden kuluttua koko taivas on havaittu kertaalleen. Herkkyyden lisäämiseksi on tarpeen havaita taivas kahteen kertaan. On arvioitu, että koko tehtävän suorittamiseen laukaisusta viimeiseen havaintoon asti kestää vähintäänkin 15 kuukautta. Tämän hetkisen arvion mukaan Planck-satelliitti laukaistaan vuonna 2008.


Takaisin pääsivulle