Musta aukko

kertymäkiekko Kun tähti kuolee eli sen ydinpolttoaine on kulunut loppuun, se romahtaa kasaan muodostaen tavallisesti valkoisen kääpiön tai neutronitähden. Jos tähti on riittävän massiivinen, se romahtaa äärettömän pieneksi ja tiheäksi kappaleeksi, mustaksi aukoksi. Musta aukko on niin massiivinen, ettei sen gravitaatio- eli painovoimakentästä valokaan pääse pakenemaan. Siksi sitä ei voi havaita suoraan esimerkiksi katsomalla teleskoopilla. Sen sijaan mustaan aukkoon syöksyvä ja sen ympärille kertyvä materia ja sen aiheuttamat ilmiöt voidaan havaita. Ainoa selitys kvasaareissa vapautuville valtaville energioille on supermassiivinen musta aukko kertymäkiekkoineen. Mikään tähti ei ole tarpeeksi suuri synnyttämään supermassiivista mustaa aukkoa; ne ovat syntyneet galaksien tiivistyessä.

Hubble-avaruusteleskoopin kuva mustan aukon kertymäkiekosta galaksin NGC4261 ytimestä
Kuva H. Ford/JHU/NASA/STScI


1700-luvulla ranskalainen fyysikko Laplace arveli gravitaation vaikuttavan valonsäteen kulkuun. Hän myös ensimmäisenä pohti mustan aukon olemassaoloa. 1900-luvun alusta lähtien mustien aukkojen teoriaa on käsitelty modernin fysiikan keinoin, mutta viime vuosikymmeniin asti ne ovat olleet teoreettisia kummajaisia. Einsteinin suhteellisuusteoriat osoittivat massan kaareuttavan avaruutta. Kun kappaleen massa on riittävän suuri, avaruus tavallaan kaareutuu kappaleen ympärille muodostaen taskun, josta ei ole poispääsyä.
massa kaareuttaa avaruutta avaruus umpeutuu mustan aukon ympärille

Newtonilaisittain ajateltuna mustan aukon pakonopeus eli nopeus, joka kappaleella täytyy olla päästäkseen pois gravitaatiokentästä, ylittää valonnopeuden. Kun heitämme maapallolla kiven ilmaan, se kohoaa hetken ja kaartaa sitten takaisin maanpinnalle. Periaatteessa mustan aukon pinnalla ylöspäin suunnatulle valokeilalle kävisi samoin.

Schwardschildin säde on pienin etäisyys mustasta aukosta, josta vielä on mahdollista palata. Sitä kutsutaan myös tapahtumahorisontiksi, koska sen kohdalla näkyvät tapahtumat ovat viimeinen havainto, jonka ulkopuolinen tarkkailija näkee mustaan aukkoon putoavasta materiasta tai valosta. Kukaan ei tiedä, mitä sen sisäpuolella tapahtuu.

Jos hiukkanen hajoaa kahdeksi muuksi hiukkaseksi ennen tapahtumahorisonttia, nämä uudet hiukkaset saavat alkuperäisen hiukkasen energian lisäksi mustan aukon pyörimisenergaa ja ne karkaavat lähes valonnopeudella ergosfääristä. Niiden aiheuttamat ilmiöt paljastavat mustan aukon olemassaolon.



takaisin Takaisin Kvasaaritutkimuksen kotisivulle kvasaarin rakenne Takaisin Rakenne-sivulle