Metsähovin radio-observatorion
avoimet ovet 28.8.2016

Aalto-yliopiston Metsähovin radiotutkimusasema Kirkkonummella on Suomen ainoa tähtitieteellinen radio-observatorio. Metsähovissa tehtävä tutkimus keskittyy radioastronomiaan, tähtitieteellisen havaintotekniikan kehittämiseen sekä avaruustutkimukseen.

Metsähovin radio-observatorion radioteleskooppeja
Metsähovin radio-observatorio ja radioteleskooppeja.
Kuva: Jännän äärellä ja Korkeelta

Alueelle pääsy on normaalisti rajattua radiohäiriöiden välttämiseksi. Avoimien ovien päivänä pääsy avataan yleisölle. Vierailijat pääsevät näkemään mm. 14-metrisen radioteleskoopin toiminnassa, tutustumaan aktiivisiin galakseihin, perehtymään erilaisiin tutkimuslaitteisiin yksinkertaisista radioantenneista aina atomikelloihin ja huippuherkkiin vastaanottimiin sekä tekemään oman radiokartan Auringon kirkastumista.

Keskeiset tiedot vierailusta

  • Osoite: Metsähovin radiotutkimusasema, Metsähovintie 114, 02540 Kylmälä. Ajo-ohjeet ja tarkemman sijainnin löydät esimerkiksi Google Mapsin kautta.
  • Vierailun on maksuton ja siihen kannattaa varata tunti.
  • Omia aikojaan voi vierailla väleillä klo 11:00–12:30 ja 14:30–17:00.
    Väli 12:30–14:30 on varattu Kirkkonummen kunnan kiertoajelulle.
  • Parkkipaikkojen rajallisuuden vuoksi kaikkien omalla autolla tulevien on ilmoittauduttava ennakkoon. Ilmoittautuminen on nyt suljettu.

Saapuminen

Tärkeää: autolla saapumisessa on rajoituksia

Metsähovin alueella on hyvin rajatusti pysäköintitilaa, ja pysäköintipaikat varataan ennakkoon ilmoittautuneille ja pysäköinnistä vahvistuksen saaneille.

Radio-observatorio sijaitsee Metsähovintien päässä, kilometrin verran Kylmäläntieltä. Metsähovintie on kapea hiekkatie, joka on pidettävä tyhjänä pelastusajoneuvoille ja linja-autoille. Metsähovintielle ei voi pysäköidä.

Autoa koskevat rajoitteet koskevat myös mopoautoja

Saapuminen kävellen, polkupyörällä tai moottoripyörällä

Muulla kuin autolla (tai mopoautolla) tulijoiden ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon, vaan vierailla voi koska tahansa väleillä 11:30–12:30 ja 14:30–17:00.

Saapuminen autolla

Omalla autolla saapuvien on ilmoittauduttava ennakkoon, koska pysäköintitilaa on hyvin rajatusti. Ilmoittautuminen tapahtuu alla olevan linkin kautta. on suljettu, autopaikat ovat täynnä.

Saapumisajat ovat 11:00–11:30 (täynnä), 14:30–15:00 (täynnä) ja 15:45–16:15 (täynnä).

Siinä tapauksessa, että pysäköintipaikat loppuvat, kannattaa pysäköidä hieman kauemmas ja kävellä tai pyöräillä loppumatka. Huomatkaa kuitenkin, että turvallisuussyistä Metsähovintielle ei voi pysäköidä.

Liikennettä ohjataan Metsähovin portilta lähtien, ja kunkin aikaikkunan aikana alueen porteista ohjataan sisään paikan varanneet autot. Voitte pysäköidä Kylmäläntien varteen tai Sjökullan koulun parkkipaikalle ja kävellä tai pyöräillä perille. Huomaathan kuitenkin, että Metsähovi ei ole vastuussa pysäköidyistä autoista tai esim. sakoista observatorioalueen ulkopuolella.

Radiohäiriöistä

Metsähovin ympärillä on ns. radiohiljainen alue, jonka sisällä matka- ja radiopuhelimien, radiolähettimien ja jopa peruutustutkien ja langattomien hiirien käyttö on kielletty. Ainoa poikkeus tehdään näiden avoimien ovien aikana.

Sunnuntaina 28.8.2016 klo 11:00–17:00 alueella siis saa käyttää mm. matkapuhelimia sekä kameroita, joissa on langaton tai Bluetooth-yhteys. Teemme päivän aikana radiohäiriömittauksia ja testaamme häiriömonitorointilaitteitamme, ja päivän havaintoja käytetään häiriöiden vaikutusten tutkimiseen.

Tapahtuman aikana alueella näkyvä radio- ja matkapuhelinten käyttö on siis täysin poikkeuksellista. Tämä on syytä pitää mielessä tapahtumasta kuvia levitettäessä; normaalina päivänä matkapuhelinten käyttö alueella pilaisi työmme täysin, eikä siis kuvissa näkyvät kännykät milloinkaan muulloin kuulu radio-observatorioon.