Aurinko nyt

Auringonpimennys on päättynyt klo 13:16. Alla on kooste havainnoista.

Auringonpimennys 20.3.2015


Viimeisin "radiokuva" 37 GHz taajuudella.
(Arkisto)


Auringonpimennys kokonaisuudessaan.

Aurinko ja Kuu juuri ennen pimennyksen alkua.

Auringonpimennys selitettynä Venn-diagrammilla (82 % kieli poskessa).


"Kulissien takana." Radioteleskoopilla kuva saadaan skannaamalla halutun alueen yli ja mittaamalla kirkkaus monessa eri pisteessä. Yllä olevassa esimerkkikuvassa jokainen punainen piste on yksi mittauspiste.

Auringon kokonaiskirkkaus 11.2 GHz radiotaajuudella.


Ulkolämpötila seuraa pienellä viiveellä.

Kuvissa näkyvä aika "UT" tarkoittaa maapallon yleisaikaa, joka on kaksi tuntia Suomen aikaa jäljessä; kello 11 Suomen aikaa alkava pimennys alkaa kello 9 UT-aikaa. Radiotaajuuden yksikkö GHz tarkoittaa gigahertsiä. Vertailun vuoksi: alla käytetty 11.2 GHz:n taajuus on hieman yli sata kertaa korkeampi kuin 100 MHz radiokanavan taajuus.

Tietoa pimennyksestä

Perjantaina 20. maaliskuuta Suomessa ja Aalto-yliopiston Metsähovin radiotutkimusasemalla Kirkkonummella seurattiin lähes täydellistä auringonpimennystä.

Metsähovin tutkimusasema on Suomen ainoa tähtitieteellinen radio-observatorio. Vaikka sää oli auringonpimennyksen aikaan pilvinen, Metsähovin radioteleskoopeilla oli mahdollista kuvata aurinkoa ja sen pimentymistä, koska radioaallot kulkevat pilvienkin läpi.

Näkyvän valon pimennys alkoi klo 11:00 ja päättyi 13:16. Syvimmillään pimennys oli klo 12:08, jolloin 82 % näkyvästä auringosta on peitossa. Tämän sivun kuvissa käytetty maapallon yleisaika on Suomen aika miinus kaksi tuntia.

Radiotaajuuksilla nähtynä aurinko on suurempi ja osa säteilystä tulee laajemmalta alueelta, joten Metsähovissa pimennys alkaa joillain taajuuksilla aiemmin ja kestää kauemmin. Toisaalta kokonaisvaikutus ei ole kaikilla taajuuksilla aivan yhtä suuri kuin näkyvällä valolla.

Lisätietoja

Päivän aikana lisätietoja radio-auringonpimennyksestä antaa:

Metsähovin radiotutkimusasema
Joni Tammi
puhelin 029 442 4858
email joni.tammi@aalto.fi

Lisätietoa aurinkotutkimuksesta Metsähovissa ja Aalto-yliopistossa

Aalto-yliopiston Metsähovin radiotutkimusasema Kirkkonummella on Suomen ainoa tähtitieteellinen radio-observatorio. Metsähovi on osa Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulua, ja se on yksi Aallon suurista tutkimuksen ja opetuksen infrastruktuureista.

Metsähovin pääinstrumentti, 14-metrinen radioteleskooppi, on käytössä kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä, ja sen tuottamaa havaintodataa käytetään mm. aktiivisten galaksien, Auringon, ja maapallon pyörimisen tutkimiseen. Aurinkotutkimuksestamme löytyy lisätietoa englanniksi kotisivuillamme metsahovi.aalto.fi. Metsähovin tutkimuksesta ja toiminnasta kerrotaan suomeksi blogissamme osoitteessa blogs.aalto.fi/metsahovi, ja kohokohtia voi seurata myös radio-observatorion facebook-sivuilla facebook.com/metsahovi.

Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulussa, tietotekniikan laitoksella, toimii Auringon aktiivisuuden pitkäaikaismuutoksia ja -vaikutuksia tutkiva Suomen Akatemian huippuyksikkö (ReSoLVE), jonka DYNAMO-tiimi on erikoistunut auringon mallinnukseen ja data-analyysiin.