Synkrotronisäteily

Synkrotronisäteily mainittiinkin jo säteilymekanismien yhteydessä, mutta tässä aiheesta lisää, sillä synkrotronisäteily liittyy oleellisesti kvasaarien rakenteen ja emissiomekanismien ymmärtämiseen.

Synkrotronisäteilyssä relativistiset eli lähes valonnopeudella etenevät elektronit liikkuvat magneettikentässä. Alla on kuvattuna yleinen synkrotronispektrin muoto yksinkertaiselle homogeeniselle säteilylähteelle.

Kuvaan liittyviä selityksiä:

Taajuuden ollessa pienempi kuin "turnover"-taajuus: Lähde on optisesti paksu, siinä tapahtuu itseabsorptiota (self-absorption), eli elektroni absorboi toisen elektronin emittoiman synkrotronifotonin. Spektri-indeksi tällä alueella on +2.5. (Ja mitä tarkoittikaan spektri-indeksi?)

"Self-absorption turnover": Riippuu lähteen koosta, luminositeetista sekä havaintogeometriasta (eri näkösäteillä eri optinen paksuus).

a, alpha: optisesti ohuen osan spektri-indeksi. a=(1-p)/2, missä p on elektronien energiajakauma.

Spektri jyrkkenee mm. energiahäviöiden ja iän myötä. Jossakin vaiheessa spektri jyrkkenee voimakkaasti, tapahtuu ns. "high-energy cutoff", eli korkeilla energioilla elektronien energiahäviöt (säteilyhäviöt, IC-mekanismi) kasvavat oleellisesti.

Käänteinen Compton-sironta, Inverse Compton scattering = IC

IC = Relativistiset synkrotronielektronit törmäävät fotoneihin, ja fotonit saavat niiltä energiaa (elektroni jäähtyy), säteily siirtyy korkeammille taajuuksille. Jos fotonit olivat synkrotronisäteilystä, kyseistä mekanismia kutsutaan "synchrotron self-compton"-mekansimiksi eli SSC:ksi. Radiosäteilyn synktrotronifotonit siroavat IC-mekanismissa n. röntgenalueelle.

Käänteinen Compton-katastrofi, Inverse Compton Catastrophe

Luminositeetiltaan hyvin suuri tai kooltaan hyvin pieni lähde: IC-mekanismi dominoi eli korkeaenergiset elektronit sirottavat omia fotoneitaan korkeammille taajuuksille. Alue on optisesti ohut, eli ei käyttäydy kuten itseabsorption alue, ja fotonit pakenevat, elektronit menettävät energiaansa nopeasti, ja lähde ei ole pitkään synkrotronilähde. Voidaan laskea lähteen suurin mahdollinen kirkkauslämpötila ennen kuin IC alkaa vaikuttaa: saadaan Tb=1012 K. (Huom! Synkrotronilähteen Tb:lä ei ole yhteyttä sen fysikaaliseen lämpötilaan, toisin kuin mustan kappaleen säteilylähteessä!). Metsähovin ryhmänkin tutkimusten perusteella on kuitenkin esitetty, että kvasaareiden Tb yläraja voisi olla tätäkin pienempi, luokkkaa Tb=1011 K. Kvasaareissa havaitaan kuitenkin jopa arvoja Tb > 1012 K. Selityksenä näin korkeille arvoille ovat relativistiset efektit, (Doppler boosting).



Tämä sivu on päivitetty viimeksi: 2004-9-24 / AL